Χαμομήλι βότανο

 

 ● η λέξη χαμόμηλο προέρχεται απο την ελληνική χαμαίμηλον & τις ελληνικές λέξεις “χαμαί”,που σημαίνει “κάτω” και “μήλο”,επειδή το φυτό έχει μυρωδιά που μοιάζει στο μήλο.
● χαμομήλι είναι η κοινή ονομασία για πολλά ποώδη φυτά, που ανήκουν στην οικογένεια Αστεροειδή (asteraceae).
● σε αυτή την οικογένεια ανήκει το κοινό χαμομήλι,Anthemis nobilis,του γένους Chamaemelum, που λέγεται επίσης ρωμαϊκό χαμομήλι.
● είναι πολυετές ποώδες φυτό,που δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 30 εκ. με λεπτή και μικρή κατασκευή και ρίζα,που έρπει,σέρνεται,κάτω απο το χώμα.
● οι βλαστοί είναι χαμηλοί & τριχωτοί ενώ τα άνθη κατανέμονται σε ομάδες,ταξιανθίες, που μοιάζουν με τη μαργαρίτα.

● στην ίδια οικογένεια αστεροειδή,asteraceae, αλλά στο γένος matricaria ανήκει το άλλο είδος χαμομηλιού,που λέγεται matricaria chamomilla, matricaria recutita, το γερμανικό χαμομήλι.
● το όνομα «matricaire» προέρχεται από το λατινικό «matri», που σημαίνει «μητέρα», επειδή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών, που έχουν σχέση με τη γυναίκα.
● το γερμανικό χαμομήλι είναι ποώδες φυτό μονοετές,που φθάνει σε ύψος μισό με ένα μέτρο με όρθιους και λείους βλαστούς.
● τα άνθη και στα δύο είδη μοιάζουν,τα άνθη τους είναι σαν αυτά της μαργαρίτας αλλά ο κίτρινος δίσκος προεξέχει στο γερμανικό χαμομήλι ενώ στο ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πλατύς.
● τα αρωματικά λουλούδια του με λευκά πέταλα & κίτρινο κέντρο, εμφανίζονται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, είναι από τα πιο μελετημένα φυτά και χρησιμοποιείται στη φυτοθεραπεία.
● φύεται σε χωράφια, κήπους & καλλιεργημένα λιβάδια στην Ευρώπη,Βόρειο Αμερική & Αργεντινή.
● τα άνθη συλλέγονται μόλις ανοίξουν.
● Οι ιδιότητες του χαμομηλιού οφείλονται κυρίως στις ουσίες κουμαρίνη,αζουλένιο & φλαβονοειδή.
● Η χρήση των αποξηραμένων ανθέων του ήταν γνωστή από τον αρχαίο κόσμο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ρώμη.  ● το χαμομήλι καλλιεργείται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς σε πολλές χώρες.
● τα δύο αυτά είδη χαμομηλιού χρησιμοποιούνται αποξηραμένα για παρασκευή αφεψήματος χαμομηλιού.
● επίσης χρησιμοποιούνται για παραγωγή δύο διαφορετικών ειδών αιθερίου ελαίου.
● εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων προστίθενται σε πολλά αλκοολικά παρασκευάσματα ως αρωματική ουσία όπως είναι το λικέρ βενεδικτίνη αλλά και το βερμούτ.
● αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού προστίθενται ακόμα σε μίγματα λουλουδιών για pot pourris.
● καταπραΰνει και ανακουφίζει στοματικά έλκη,ουλίτιδες,γαστρεντερικές διαταραχές
● παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται αναλόγως χάπια & καψουλες με εκχυλίσμα χαμομηλιού καθώς επίσης & το αλκοολικό βάμμα.
● κρέμα χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δαγκώματα εντόμων,ελαφρά τραύματα & κάθε είδου έκζεμα.

 

 

 

 

 

 

 

                Αφέψημα χαμομηλιού

  το αφέψημα χαμομηλιού παρασκευάζεται με δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε ένα ποτήρι νερό,που βράζει,με σκεπασμένο πάντα σκεύος γιατί αν το σκεύος είναι ανοιχτό όλα τα χρήσιμα συστατικά, όπως τα πτητικά  αιθέρια έλαια, χάνονται Παραμένει για 5-10 λεπτά,σουρώνεται και χρησιμοποιείται. 

η δοσολογία του είναι τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων.
 το ρωμαϊκό χαμομήλι δίνει πιο πικρό σε γεύση αφέψημα από το γερμανικό χαμομήλι και τα δύο όμως βότανα είναι εξαιρετικά και έχουν παρόμοιες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
είναι ιδιαίτερα χωνευτικό και χαλαρωτικό.
σε γυναικολογικά προβλήματα, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι καταπραΰνει τον πόνο, ενώ σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν τις ενοχλήσεις.
τοπική εφαρμογή χαμομηλιού με κομπρέσες ή κρέμα αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα ακμής, εκζέματα,ελαφρά εγκαύματα & μολύνσεις από μύκητες.
σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού καταπραΰνει τα συμπτώματα & μειώνει την καταρροή.
το αφέψημα επίσης χρησιμεύει για ξέβγαλμα σε ανοιχτόχρωμα μαλλιά.
το βάμμα του χαμομηλιού δρα ευεργετικά για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του crohn αλλά και τον τυμπανισμό,ενώ είναι γνωστό για την αγχολυτική & ηρεμιστική του δράση.
ενδείκνυται ακόμα για στοματικές πλύσεις σε περιπτώσεις φλεγμονών του βλεννογόνου
κομπρέσες με ζεστό αφέψημα χαμομηλιού ανακουφίζει κουρασμένα μάτια & ελαφράς μορφής επιπεφυκίτιδα.
το χαμομήλι είναι πρώτο & απαραίτητο ρόφημα των νεογέννητων βρεφών για τους κολικούς της κοιλιάς

 

UA76175345-1