λεβάντα-lavandula angustifolia

η  λεβάντα είναι φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη,το βασιλικό,τη μέντα & το φασκόμηλο,λέγονται χειλανθή.

φύεται σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο.

είναι φυτό φρυγανώδες & πολύκλαδο, με όρθιους βλαστούς, που φύονται από τη βάση.

το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηρές ηλιόλουστες περιοχές.

όλες οι ποικιλίες έχουν λουλούδια,που περιέχουν ένα πλούσιο αρωματικό αιθέριο έλαιο.

τα λουλούδια συλλέγονται όταν είναι πλήρως ανθισμένα γιατί τότε λαμβάνεται η καλύτερη & η περισσότερη ποσότητα αιθέριου ελαίου.

πέρα από το υπέροχο,οικείο & αγαπημένο άρωμά της λεβάντας, που είναι ικανό να ηρεμήσει & να χαλαρώσει τον πιο νευρικό άνθρωπο, πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα βακτηριοκτόνα της φύσης

η πριγκίπισσα των βοτάνων με το αγαπημένο άρωμα χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο με αναρίθμητους τρόπους.

το άρωμα της λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια & έχει αποτιμηθεί ως ένα αρωματικό βότανο σε πολλούς πολιτισμούς του παρελθόντος

 

 

        λεβάντα-aποξηραμένο βότανο

 υφασμάτινα πουγκιά με αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας μέσα στις ντουλάπες αρωματίζουν & κρατάνε μακριά το σκόρο & τα έντομα.

διάφορα αποξηραμένα βότανα της ίδιας οικογένειας με αυτή της λεβάντας μέντα,βασιλικός,δενδρολίβανο,ρίγανη,φασκόμηλο μαζί με λεβάντα & μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας αρωματίζουν το χώρο και απωθούν τα έντομα

αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούνται σαν ρόφημα.

● eπίσης προκαλεί εφίδρωση & έτσι βοηθά στη μείωση του σε κρυολογήματα

ένα έως δύο κουταλάκια του τσαγιού λεβάντα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 10-12 λεπτά, το στραγγίζουμε και το πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα.

καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου ιδανικό για τις αϋπνίες, το στρες και το άγχος, βοηθά τις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους και την κρίση πανικού.

αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσοσμία του στόματος, μια καλή εναλλακτική λύση για στοματικό διάλυμα.

 

 

UA76175345-1