Πρόπολη

  είναι κολλώδης σκούρα καφέ ουσία, που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας ρητίνη από τους φλοιούς  διαφόρων δένδρων,εμπλουτισμένη με κερί, γύρη,ένζυμα.

λέξη σύνθετη από την πρόθεση "Προ" και το ουσιαστικό "Πόλις" & σημαίνει "προ της πόλεως" ή έργα προ της πόλεως των μελισσών. χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν, να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης,να φράξουν ανοίγματα & σκισίματα της κυψέλης.

βαλσαμώνει οποιοδήποτε ζωντανό έντομο & οτιδήποτε ξένο σώμα,που εισβάλλει στην κυψέλη.  

η χρήση της πρόπολης επιτυγχάνει την απόλυτη αποστείρωση στο εσωτερικό μιας κυψέλης διατηρώντας έτσι την υγεία & την υγιεινή του ενός μελισσοσμήνους.

περιέχει 55% ρητίνες & βάλσαμα,30% κερί, 10% αρωματικά αιθέρια έλαια,5% γύρη αλλά & φλαβονοειδή.    

το είδος της μέλισσας,που συλλέγει το υλικό από το οποίο παράγεται η πρόπολη είναι το είδος apis melifera ενώ τα ασιατικά είδη apis δεν παράγουν πρόπολη.

θεωρείται το αντιβιοτικό & απολυμαντικό της φύσης.

συνήθως χρησιμοποιείται εκχύλισμα πρόπολης με αλκοόλη δηλαδή βάμμα για κατάποση από το στόμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

& εξωτερικά για τοπική αντισηψία  της επιδερμίδας.                                                    έχει βακτηριοστατικές & βακτηριοκτόνες ιδιότητες.                                

ενισχύει & προστατεύει τη δράση της βιταμίνης C.                          

 

αντιμετωπίζει τις φλεγμονές στους βλεννογόνους & το δέρμα.      

 αποτελεσματική σε πονόλαιμο,κρυολογήματα,φαρυγγίτιδα & λαρυγγίτιδα στοματικές άφθες & ουλίτιδες. 

 


 

                                                                                                               θέλετε να μάθετε 

είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη γονιμοποίηση των φυτών, πετάει από λουλούδι σε λουλούδι,

συγκεντρώνει το νέκταρ, μεταφέρει έτσι τη γύρη, ουσία,που γονιμοποιεί,που κολλάει στα πόδια της.

 Τα προϊόντα της,μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολις, κερί, αποτελούν μέσα θεραπείας, πηγή βιταμινών, υγείας και ενέργειας.

 

                     Θυμηθείτε!
Μια μέλισσα δεν επιτίθεται ποτέ και σε κανέναν, παρά μόνο αν νοιώσει ότι απειλείται. Η μέλισσα ξέρει πως αν σας τσιμπήσει θα πεθάνει, αφού μαζί με το κεντρί της αφαιρείται και ένα μέρος του σώματός της. Γι αυτό, αν θελήσετε να απομακρύνετε μια μέλισσα, μην κάνετε βίαιες κινήσεις, απλώς κινήστε το χέρι σας πολύ αργά. Εκείνη σίγουρα θα φύγει.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                             

 

 

 

 

 

            Χρήσεις

χρησιμοποιείται ως βάμμα, σιρόπι, καραμέλες για το λαιμό, spray για το λαιμό,

χάπια για πρόληψη κρυολογήματος σε επιδημίες

αλλά & κρέμες για εξωτερική χρήση.

το βάμμα χρησιμοποιείται για γαργάρες & στοματικές πλύσεις σε ουλίτιδα, εξαγωγή δοντιού,πονόλαιμο, αραιωμένο με 2 μέρη νερό ,απολυμαίνει το στόμα & επουλώνει πληγές.

για ενίσχυση του ανοσοποιητικού λαμβάνεται από το στόμα μείγμα βαμμάτων από διάφορα βότανα ή μόνο βάμμα πρόπολης. 

η δοσολογία είναι 45 σταγόνες διαλύματος αραιωμένο σε γάλα ή νερό, μισή ώρα προ φαγητού, τρεις φορές την ημέρα, με μέγιστο χρόνο χορήγησης ένα μήνα.

τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να παίρνουν μέχρι 10 σταγόνες.

αντίθετα με τα γνωστά αντιβιοτικά,η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου, αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά & το συκώτι

για την ακμή,τοπική εφαρμογή ή κρέμα με βάμμα πρόπολης απολυμαίνει & μαραίνει τα σπυράκια.

στον έρπη χειλιών επιταχύνει την επούλωση.

λόγω του οινοπνεύματος που περιέχει το βάμμα, προκαλείται προσωρινά αίσθημα καύσου, που περνάει γρήγορα & επέρχεται η ευεργετική δράση της πρόπολης.

Πρέπει να στεγνώσει το διάλυμα στο δέρμα και μετά ακουμπάμε ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο, γιατί το διάλυμα πρόπολης έχει την ιδιότητα να βάφει, χρώμα που δυστυχώς δε φεύγει με το πλύσιμο.

  

 

  

για τη μέλισσα?

 

Η μέλισσα, έντομο από την τάξη υμενόπτερα, λέγεται επίσης μέλισσα μελιτοφόρος. οι κηρογόνοι αδένες είναι εξωκρινείς αδένες,που βρίσκονται στην κοιλιά της μέλισσας. ένας από αυτούς τους αδένες έχει το κεντρί.

• τα αρσενικά δεν διαθέτουν κηρογόνους αδένες & κεντρί. 

• οι μέλισσες παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση & ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες.

• κάθε οικογένεια έχει μια "βασίλισσα", που εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας.

 κάθε οικογένεια  έχει αρσενικά μέλη, τους κηφήνες, που προορίζονται να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα & μετά πεθαίνουν.

 κάθε οικογένεια έχει μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, που είναι στείρες, λέγονται "εργάτριες", αποτελούν το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, δημιουργούν αποθέματα τροφών, φυλάσσουν την κυψέλη & περιποιούνται τα μικρής ηλικίας μέλη.

 η βασίλισσα,ο κηφήνας και η εργάτρια ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά μεταξύ τους.  η εργάτρια είναι πιο μικρή από τον κηφήνα & τη βασίλισσα, & πιο αδύνατη.

 η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. 

 ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, σε αντίθεση με τις εργάτριες & τη βασίλισσα,που έχουν. • οι βασίλισσες  χρησιμοποιούν το κεντρί μόνο ενάντια σε άλλες βασίλισσες & αυτό δεν αποκολλάται από το σώμα τους όπως συμβαίνει με τις εργάτριες.

• οι εργάτριες και οι βασίλισσες προέρχονται από γονιμοποιημένα αυγά.

αντίθετα, οι κηφήνες προέρχονται από αυγά μη γονιμοποιημένα. Έτσι, από το ίδιο αβγό είναι δυνατό να δημιουργηθεί βασίλισσα ή εργάτρια. Η διαφοροποίηση είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής διατροφής

 • η διάρκεια της ζωής της είναι 20-40 ημέρες.

 


UA76175345-1