ρίγανη origanum vulgare

 Η ρίγανη, Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare είναι αρωματικό ποώδες,πολυετές,ιθαγενές & θαμνώδες φυτό της Μεσογείου.

Το φυτό έχει χαμηλό ύψος & αποδίδει ακόμα και πολύ φτωχά,ξηρικά & πετρώδη εδάφη. Τα άνθη ης έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής.

 ● Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος,που σημαίνει λαμπρότητα, φυτό, δηλαδή, που λαμπρύνει το βουνό. 
Στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς και ευτυχίας.

Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι, αν κάποιο τραυματισμένο κατσίκι από βέλος κυνηγού, έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. Οι κυνηγοί μέχρι και σήμερα συνηθίζουν, όταν σκοτώσουν ένα θήραμα, να βάζουν στην κοιλιά του μερικά κλωνάρια ρίγανη, για να μη μυρίσει μέχρι να φθάσουν σπίτι.

Η Ελληνική ρίγανη,Greek Oregano, είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα & γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες,έχει αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδη, βακτηριοκτόνα δράση.

Είναι το βασικό καρύκευμα & συστατικό της κουζίνας των χωρών της Μεσογείου.

 Χρησιμοποιείται επίσης το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, ριγανέλαιο.

Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. 

 Η ρίγανη πε

 ριέχει ένα πτητικό έλαιο,που περιέχει καρβακρόλη, θυμόλη, betabisabolene, καρυοφυλλένιο, λιναλοόλη,βορνεόλη,ταννίνες,ρητίνη,φυτοστερόλες & και φλαβονοειδή.Τόσο η καρβακρόλη όσο και η θυμόλη έχουν αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.

 

 

              ρίγανη-μπαχαρικό-ρόφημα

Για το αφέψημα χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του φυτού, όταν είναι ανθισμένο, γιατί τότε περιέχει το έλαιο που έχει τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία.

Το «τσάι» από ρίγανη αναφέρεται ως εξαιρετικό αποχρεμπτικό κατά του βήχα,για την ατονία των εντέρων, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση

Ως γαργάρες χρησιμοποιείται ενάντια σε φλεγμονές & έλκη της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.

Η ρίγανη είναι το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Κουζίνας. Μπορείτε να φανταστείτε χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη; 
Συναντάται σχεδόν σε όλες τις συνταγές και κυρίως στα κρεατικά και στα ψάρια. Δοκιμάστε να γεμίσετε την κοιλία ψαριού με κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, όταν πρόκειται να ψηθεί στη σχάρα. Έχει ανθεκτικότητα στο μαγείρεμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αρχή
Η γεύση της είναι έντονη, πικάντικη και ελαφρώς πικρή.

Αφέψημα ρίγανης μπορεί να παρασκευαστεί με ένα κουταλάκι του βοτάνου σε ένα φλιτζάνι νερό.Το μίγμα βράζει & αφήνεται για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά πριν χρησιμοποιηθεί. Η δοσολογία του είναι μία δόση λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα . 

Το έγχυμα παρασκευάζεται από το βότανο χρησιμοποιώντας μισό λίτρο ή μια πίντα βραστό νερό & δύο κουταλιές της σούπας βότανο και αφήστε το για δέκα λεπτά πριν το στραγγίσετε.Το έγχυμα αυτό χρησιμοποιείται για γαργάρες σε προβλήματα στοματικής κοιλότητας.Οι γαργάρες πρέοπει να διαρκούν πέντε έως δέκα λεπτά τη φορά και επανάληψη τρεις έως τέσσερις φορές κάθε μέρα. κατά τη διάρκεια του θεραπευτικού σχήματος. 

Ένα φυτικό βάμμα ρίγανης χρησιμοποιείται επίσης σε θεραπείες, και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δόσεις των 2 ml 1- ρίγανη βάμμα, που λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα από τον ασθενή.

 

UA76175345-1