υαλουρονικό οξύ ή υαλουρονικό νάτριο

* Αλυσίδα από υδατάνθρακες, που έχει την ιδιότητα να απορροφάει νερό από το περιβάλλον.

* Κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι ίδιο σε όλους τους ιστούς.

* Με την πάροδο της ηλικίας τα κύτταρα, που συνθέτουν το υαλουρονικό εκφυλίζονται & λιγοστεύουν σε αριθμό

* Η ουσία αυτή δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος της

                                   * Η απώλεια της οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού δέρματος με τάση για ρυτίδες.

                                                     * Στο δέρμα του προσώπου προσφέρει πλούσια ενυδάτωση κάνοντας το δέρμα μαλακό, απαλό .

Για περισσότερες λεπτομέρειες

Τα υαλουρονικό οξύ δεν είναι οξύ με την καθημερινή έννοια του όρου. Δεν «καίει» δηλαδή τους ιστούς, ο όρος οξύ έχει σχέση με το χημικό τύπο του. Είναι μια αλυσίδα από γλυκοζαμίνες και σάκχαρα, που έχει την ιδιότητα να απορροφάει νερό από το περιβάλλον. Υπάρχει αυτούσιο στη φύση, αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι ίδιο στα περισσότερα είδη οργανισμών και σε όλους τους τύπους ιστών.

Με απλά λόγια στο δέρμα μας υπάρχουν μόρια υαλουρονικού οξέος τα οποία μαζί με μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από ορισμένα κύτταρα Οι ουσίες αυτές είναι ενώσεις με πολύ μεγάλα και ογκώδη μόρια και βρίσκονται σε όλα τα θηλαστικά, με τη μορφή αλυσίδων, διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό, που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα. Εκτός από τα κύτταρα ,που φτιάχνουν το υαλουρονικό στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να καταστρέφουν τα μόρια του υαλουρονικού οξέως. H σύνθεση και η αποδόμηση του υαλουρονικού οξέως, που παράγει ο οργανισμός μας, είναι μια δυναμική διεργασία μεταξύ των κυττάρων, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία και όσο υαλουρονικό οξύ παράγεται τόσο να καταστρέφεται. Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται σε 24-48 ώρες στο ανθρώπινο σώμα.

Με την πάροδο της ηλικίας τα κύτταρα, που συνθέτουν το υαλουρονικό εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Επειδή η ουσία αυτή είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο (δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του), η απώλεια του σαν δομικού συστατικού των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, με προδιάθεση στη δημιουργία λεπτών ρυτίδων ή σημείων ατροφίας και βαθιών πτυχών του δέρματος.

Το υαλουρονικό οξύ παρασκεύζεται στο εργαστήριο με σύνθεση περίπου ίδια με αυτή του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένα υλικό παχύρευστο, διαφανές και έχει τη μορφή γέλης (gel)

Το όνομα υαλουρονικό οξύ προέρχεται ετυμολογικά από την Ελληνική λέξη «ύαλος», που σημαίνει γυαλί.

Στις αρθρώσεις δρα ως λιπαντικό και αποσβεστικό των κραδασμών, εξαλείφοντας τις τριβές μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και των ενδοαρθρικών ανατομικών στοιχείων

Στο δέρμα του προσώπου προσφέρει πλούσια ενυδάτωση κάνοντας το δέρμα μαλακό, απαλό . Η αντιρυτιδική του δράση εξαλείφει τις μικρές και μειώνει το βάθος στις μεγάλες ρυτίδες. Είναι ιδανικό για ερεθισμένα δέρματα.

UA76175345-1