Χαμομήλι  βότανο      

η λέξη χαμόμηλο προέρχεται από την ελληνική χαμαίμηλον & τις ελληνικές λέξεις “χαμαί”,που σημαίνει “κάτω” και “μήλο”,επειδή το φυτό έχει μυρωδιά που μοιάζει στο μήλο.
χαμομήλι είναι η κοινή ονομασία για πολλά ποώδη φυτά, που ανήκουν στην οικογένεια Αστεροειδή (asteraceae).
σε αυτή την οικογένεια ανήκει το κοινό χαμομήλι,Anthemis nobilis,του γένους Chamaemelum, που λέγεται επίσης ρωμαϊκό χαμομήλι.
είναι πολυετές ποώδες φυτό,που δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 30 εκ. με λεπτή και μικρή κατασκευή και ρίζα,που έρπει,σέρνεται,κάτω από το χώμα.
 οι βλαστοί είναι χαμηλοί & τριχωτοί ενώ τα άνθη κατανέμονται σε ομάδες,ταξιανθίες, που μοιάζουν με τη μαργαρίτα.
στην ίδια οικογένεια αστεροειδή,asteraceae, αλλά στο γένος matricaria ανήκει το άλλο είδος χαμομηλιού,που λέγεται matricaria chamomilla, matricaria recutita, το γερμανικό χαμομήλι.
το όνομα «matricaire» προέρχεται από το λατινικό «matri», που σημαίνει «μητέρα», επειδή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών, που έχουν σχέση με τη γυναίκα.
το γερμανικό χαμομήλι είναι ποώδες φυτό μονοετές,που φθάνει σε ύψος μισό με ένα μέτρο με όρθιους και λείους βλαστούς.
τα άνθη και στα δύο είδη μοιάζουν,τα άνθη τους είναι σαν αυτά της μαργαρίτας αλλά ο κίτρινος δίσκος προεξέχει στο γερμανικό χαμομήλι ενώ στο ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πλατύς.
τα αρωματικά λουλούδια του με λευκά πέταλα & κίτρινο κέντρο, εμφανίζονται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, είναι από τα πιο μελετημένα φυτά και χρησιμοποιείται στη φυτοθεραπεία.
φύεται σε χωράφια, κήπους & καλλιεργημένα λιβάδια στην Ευρώπη,Βόρειο Αμερική & Αργεντινή.
τα άνθη συλλέγονται μόλις ανοίξουν.
Οι ιδιότητες του χαμομηλιού οφείλονται κυρίως στις ουσίες κουμαρίνη,αζουλένιο & φλαβονοειδή.
Η χρήση των αποξηραμένων ανθέων του ήταν γνωστή από τον αρχαίο κόσμο, την Αίγυπτο,

    την Ελλάδα και την Ρώμη.                                                                         το χαμομήλι καλλιεργείται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς σε πολλές χώρες.

τα δύο αυτά είδη χαμομηλιού χρησιμοποιούνται αποξηραμένα για παρασκευή αφεψήματος χαμομηλιού.
επίσης χρησιμοποιούνται για παραγωγή δύο διαφορετικών ειδών αιθερίου ελαίου.
εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων προστίθενται σε πολλά αλκοολικά παρασκευάσματα ως αρωματική ουσία όπως είναι το λικέρ βενεδικτίνη αλλά και το βερμούτ.
αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού προστίθενται ακόμα σε μίγματα λουλουδιών για pot pourris.
καταπραΰνει και ανακουφίζει στοματικά έλκη,ουλίτιδες,γαστρεντερικές διαταραχές
παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται αναλόγως χάπια & καψουλες με εκχυλίσμα χαμομηλιού καθώς επίσης & το αλκοολικό βάμμα.
κρέμα χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δαγκώματα εντόμων,ελαφρά τραύματα & κάθε είδου έκζεμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 χαμομήλι  αιθέριο έλαιο   

 

χρησιμοποιούνται δύο ειδών αιθέρια έλαια χαμομηλιού,αιθέριο έλαιο από γερμανικό χαμομήλι ( matricaria recutita),και αιθέριο έλαιο από ρωμαϊκό χαμομήλι (chamaemelum nobile),που παράγεται από νωπά & αποξηραμένα άνθη των φυτών αυτών.
οι ανθισμένες κορυφές χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν με απόσταξη ατμού μέχρι 1% αιθέριο έλαιο από το ρωμαϊκό χαμομήλι (chamaemelum nobile), και μέχρι 3% από το γερμανικό χαμομήλι.
το γερμανικό χαμομήλι έχει χρώμα μπλε επειδή περιέχει την ουσία χαμαζουλένιο,που έχει δράση αντιφλεγμονώδη & επουλωτική.
το ρωμαϊκό περιέχει μεγάλη ποσότητα από εστέρες,που έχουν δράση αντισπασμωδική,ηρεμιστική,αντιμικροβιακή & αντιμυκητιασική, είναι πολύ αρωματικές ενώσεις & συνήθως δεν παρουσιάζουν παρενέργειες στην εφαρμογή τους στο δέρμα.
● ακόματο ρωμαϊκό χαμομήλι περιέχει βισαμπολοη,κουμαρίνη κερσετίνη,
το αιθέριο έλαιο από το γερμανικό χαμομήλι καταπραΰνει το έκζεμα, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 50 ml νερό αμαμελίδας,καθαρίζει & ανακουφίζει την πάσχουσα περιοχή.
μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ρωμαϊκό χαμομήλι σε ζεστό νερό σε μικρό πιατάκι όλο το βράδυ στο υπνοδωμάτιο διευκολύνει βαριά ρινική καταρροή, άσθμα ή κοκκύτη,
η χρήση των αιθερίων ελαίων απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

 

 

 

 

 

UA76175345-1